Editie 2011 - Woensdag 7 Maart 2012 - Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

De grootste privacymissers van het afgelopen jaar zijn bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de Big Brother Awards 2011. Uit negen genomineerden heeft de onafhankelijke jury drie winnaars gekozen: Facebook, minister Edith Schippers en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Staatssecretaris Fred Teeven won de publieksprijs.

De winnaars
De prijzen zijn uitgereikt in drie categorieën: Overheid: Het Korps Landelijke Politiediensten was aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen die zij volgens de jury hadden verdiend vanwege het gebruik van omstreden spyware en het opnieuw hacken van hacking-slachtoffers. Personen: Minister Edith Schippers vanwege het forceren van een private doorstart van het EPD, nadat het wetsvoorstel in de Eerste Kamer op privacybezwaren was gestrand. Bedrijven: Facebook, omdat zij ondanks een reeks aan privacymissers op privacygebied naar de beurs gaat met de persoonsgegevens van gebruikers. 

Fred Teeven winnaar publieksprijs
Ook het publiek kon van zich laten horen tegen privacyschendingen. Met grote meerderheid won staatssecretaris Fred Teeven de publieksprijs vanwege zijn niet aflatende inzet om privacywetgeving af te zwakken

De jury
Deze nominaties zijn door een deskundige jury geselecteerd uit inzendingen van het Nederlandse publiek. De jury bestaat uit publiciste Karin Spaink (voorzitter), journaliste en Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg, professor Media- en Telecommunicatierecht Nico van Eijk, rapper en privacyvoorvechter Typhoon en professor IT & Auditing en partner bij KPMG Edo Roos Lindgreen. De jury heeft haar keuze volledig onafhankelijk gemaakt.

Het programma
In een uitverkocht Pakhuis de Zwijger presenteerde Martijn de Greve de awardsgala. Ook waren er optredens van columnist Kustaw Bessems en jurylid Typhoon, het geheel werd begeleid door visuals van kunstenaarscollectief WERC.

Over de Big Brother Awards
Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom organiseert de Big Brother Awards. De prijs vraagt op een vrolijke manier aandacht voor privacymissers en geeft een overzicht van de toestand van dit grondrecht in 2011. Deze achtste Nederlandse editie van de Big Brother Awards wordt georganiseerd in samenwerking met Pakhuis de Zwijger.

 

Afbeelding gemaakt door Arthur de Smidt, meer van zijn werk op theHOSpages

Reageren:

*


English?

Download de BBA2011 Poster

De Big Brother Awards poster (pdf)

#BBA2011 op Twitter

Bekijk ook twitter.com/bitsoffreedom