Editie 2011 - Woensdag 7 Maart 2012 - Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

29 Feb 2012
Categorieën:

Heb je nu echt genoeg van de manier waarop een persoon, bedrijf of een overheidsinstelling met jouw persoonlijke gegevens omgaat? Nu kan je eindelijk iets terug te doen! Tijd om te namen en shamen en te stemmen voor de publieksprijs!

Een tijd geleden vroegen we jullie kandidaten in te zenden voor de Big Brother Awards. Zij die daarbij het vaakst zijn genoemd, maken nu kans op de publieksprijs. Dat zijn

 • Fred Teeven; vanwege zijn niet aflatende inzet om privacywetgeving af te zwakken
 • Edith Schippers; omdat zij ervoor zorgt dat het EPD, ondanks alle privacybezwaren in de Eerste Kamer, een private doorstart maakt
 • De KLPD; vanwege het gebruik van omstreden spyware en het opnieuw hacken van hacking-slachtoffers
 • De mobiele telefonieaanbieders; vanwege het gebruik van Deep Packet Inspection om het internetverkeer van hun klanten nauwkeurig in kaart te brengen
 • Facebook; vanwege het blijven volgen van gebruikers, zelfs nadat ze waren uitgelogd

Dit staat dus los van de keuze van de jury, zij hebben hun eigen nominaties gekozen. Je kunt ook maar één keer stemmen. (Na afloop van de Big Brother Awards zullen we alle IP-adressen weer verwijderen. Zie ook onze privacy-verklaring.) Stemmen kan tot en met 6 maart 2012, 23.59 uur.

Vorig jaar kreeg Trans Link Systems naast een juryprijs ook de publieksprijs. Directeur Gerben Nelemans verdiende complimenten omdat hij zelf aanwezig om te reageren. Hij benadrukte dat de invoering van de OV-chipkaart een uniek project is en gaf aan dat de bewaartermijn van persoonsgegevens van 7 jaar is bijgesteld naar 2 jaar. De zaal was erg blij met dit nieuws. We zijn benieuwd wie dit jaar de prijs in ontvangst mag nemen!

18 Reacties op: Stem nu voor de Publieksprijs!

 1. Sebastian

  Ik heb gestemd! Zat net de genomineerden door te lezen, was geschokt van verhaal over Connexxion (zij betwisten natuurlijk het verhaal – lijkt me uitgelezen kans voor BOF om het proces verbaal eens te WOB-en). Is er een reden dat zij niet voor de publieksprijs genomineerd zijn?

 2. Herman

  Zojuist gestemd, inderdaad jammer dat onze ”vrienden” van connection er niet tussen stonden. De politie krijgt hem maar eens weer van mij, zeker ook gezien het probleempje met ”Meld misdaad anoniem” van het begin van het jaar.

 3. Chasalin

  Jammer dat Rhenen er niet tussen staat?

 4. Joost

  Heb wat ongeïnspireerd op de allergrootste schurk (IMO) in het rijtje geklikt (FB), omdat het tracken (ingelogd/uitgelogd, lid of geen-lid) alleen maar erger zal worden. Zet dit naast hun zogenaamde “endorsement advertisements” concept, waarbij je profielfoto ongevraagd naast allerlei producten wordt geplaatst en het is zonneklaar dat het alleen maar om het grote geld gaat. Respect voor gebruikers komt écht op de allerlaatste plaats. De meeste internetbedrijven denderen op een nietsontziende manier door die nog tot grote rampen gaat leiden bv. door een real name policy te blijven afdwingen; óók in autoritaire staten. FB is hierin een van de trendzetters.

 5. Remco

  Het ergste vind ik toch de politie, deze zou integer de privacywetgeving moeten uitvoeren en er zou voldoende controle op moeten zijn. Zoals het nu gaat ondermijnt dit de rechtsstaat.

 6. peter

  Politie of Teeven.. Allebei erg!
  Van de politie omdat je in een dictatoriale staat terecht komt als deze hun grenzen niet kennen, en de bij Teeven omdat de man zich gewoon liberaal kan blijven noemen zonder dat aanhoorders spontaan in de lach schieten.
  (Niet dat liberalisme nou perse zo tof is maar dat is een ander verhaal)

 7. Maud

  Ik vind dat er heel veel schokkende zaken gebeuren op het gebied van privacy schendingen. De gemiddelde burger heeft er geen weet van hoever het kan gaan, mocht je ooit ergens op een lijstje terecht komen als `zijnde interessant`. En nee, daarvoor hoef je geen crimineel of activist te zijn of wat dan ook.

 8. Peter

  Hier mist 1 overduidelijke naam en dat isTim (Het brein) Kuik

 9. Alex

  inderdaad, zeker Connexxion ontbreekt in dit rijtje. Verder is het lastig kiezen tussen het KLPD en Freddie Teeven.

  @Peter: met liberalisme heeft dit allemaal bitter weinig te maken.

 10. Robert van der Peijl

  Facebook moge dan de grootste schurk op privacy-gebied zijn, maar daar kun je gewoon van wegblijven. Degene die zich m.i. als grootste Big Brother gedraagt, is de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. OK, hij wil de privacy van alle burgers ondergeschikt maken aan de belangen van de amusementsindustrie. Dat is al heel erg fout. Maar en passant wil hij een groot deel van de bevolking criminaliseren middels zijn geliefde ‘downloadverbod’. Persoonlijk vind ik dat nog veel kwalijker. Het is daarom dat Fredrik Teeven wat mij betreft de Big Brother Award 2012 verdient. (En hij is waarschijnlijk sportief genoeg om de prijs in ontvangst te willen nemen ;)

 11. Dick Hoogendoorn

  Een Elektronisch Patienten Ddossier maakt het gemakkelijk belanghebbenden -verzekeringsmaatschappijen, werkgevers, banken, politie, andere geïnteresseerden- ‘even’ te kijken of ze een risico lopen, de premie moeten verhogen of andere maatregelen moeten nemen. Een huis kopen met een hypotheek? Even checken of je al iets ergs onder de leden hebt… . Zie het aan Denemarken, waar iedere burger een CPR-nummer en pasje heeft. En -bijna- iedereen kan alles over je te weten komen. De voordelen wegen niet tegen de verwachte en niet denkbeeldige nadelen op. Daarom: Edith Schippers, die toch door wil gaan met het EPD.

 12. Henk Tulleken

  Nee hoor. Medici gaan daar hééééél prudent mee om!

 13. Daphne (Bits of Freedom)

  @Sebastian, @Herman en @Alex, Connexxion was door het grote publiek minder vaak genoemd dan deze kandidaten. Daarom staat ‘ie niet in deze lijst. Maar de jury vond het zo schokkend dat zij de vervoersmaatschappij wel in de shortlist met kanshebbers hebben gezet. Goed dat jullie gestemd hebben! Dank daarvoor!

 14. Kern Revolutionaire Zaken

  Ik stem graag op namen met achternamen omdat die bedrijven schuilen achter papiertjes. Fred Teeven, it was YOU! Edith Schippers, it was YOU!

 15. Jonathan

  Gestemd op Teeven. Alleen mijn echte dader stond niet in het lijstje. Voor mij is ‘de burger’ het enige juist antwoord op deze vraag. Omdat wij met zijn allen collectief toestaan dat de overheid, zorg en het bedrijfsleven onze privacy schenden voor persoonlijk gewin en schijnveiligheid. Gelukkig zijn er initiatieven zoals Bits of Freedom welk nog enig tegengas geven. Helaas staan wij collectief nog steeds gewoon alles toe en zie ik dit ook niet veranderen.

 16. Henriëtte

  Dick Hoogendoorn meldde dat verzekeringsmaatschappijen voordeel zouden hebben bij het EPD; dat klopt mijns inziens niet. Op basis van vragenlijsten worden vooraf inschattingen gedaan over het te verwachten “risico”; indien dat niet juist ingevuld wordt, kunnen aanvullende verzekeringen geroyeerd worden. Andere manieren voor risico-inschatting zijn strijdig met de wet- en regelgeving waar financiële instellingen zich aan moeten houden. Dito voor hypotheekaanvragen. Echter… het risico dat je medisch verleden zomaar op straat komt te liggen is veel te groot, terwijl je hier zelf niet de hand in hebt. Edith heeft dus ook mijn stem gekregen.

 17. ben

  Waarom kan ik ze niet allemaal nomineren ?

 18. Martijn

  Waarom ontbreekt ACTA op dit lijstje? De copyright-trollen willen alles en iedereen willen afluiteren om zo alle burgers te criminaliseren. Het Europees Parlement zou deze award moeten krijgen vanwege het feit dat ze er überhaupt over denken om mee te doen met deze waanzin!

Reageren:

*


English?

Download de BBA2011 Poster

De Big Brother Awards poster (pdf)

#BBA2011 op Twitter

Bekijk ook twitter.com/bitsoffreedom