Editie 2011 - Woensdag 7 Maart 2012 - Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

Negen genomineerden maken kans op een Big Brother Award, de prijs voor de grofste privacyschenders van het afgelopen jaar. De winnaars worden bekend gemaakt op 7 maart, tijdens een awardsgala in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Vanaf vandaag start de periode waarin het Nederlandse publiek kan stemmen voor de publieksprijs.

De nominaties
In de categorie overheid: De gemeente Rhenen vanwege het voornemen om voor Koninginnedag preventieve huiszoekingen te doen bij inwoners. Het Korps Landelijke Politiediensten vanwege het gebruik van omstreden spyware en het opnieuw hacken van hacking-slachtoffers. En de Politie- en Opsporingsdiensten vanwege het niet naleven van verplichte privacycontroles.

In de categorie personen: VVD-kamerlid Afke Schaart vanwege haar systematische privacy-onvriendelijke stemgedrag. Minister Edith Schippers vanwege het forceren van een private doorstart van het EPD, nadat het wetsvoorstel in de Eerste Kamer op privacybezwaren was gestrand. En staatssecretaris Fred Teeven vanwege zijn niet aflatende inzet om privacywetgeving af te zwakken.

In de categorie bedrijven: Vervoersbedrijf Connexxion vanwege het meewerken met de  vreemdelingendienst bij het oppakken van buspassagiers met ‘negroïde uiterlijk’ die geregeld naar welgestelde gemeentes reisden. Facebook, omdat zij ondanks een reeks aan privacymissers op privacygebied naar de beurs gaat met de persoonsgegevens van gebruikers. En telecombedrijf KPN vanwege het gebruik van de omstreden technologie Deep Packet Inspection om het internetverkeer van haar klanten nauwkeurig in kaart te brengen. De jury heeft een bijzondere vermelding in het leven geroepen voor het inmiddels failliete, DigiNotar, omdat ze de betrouwbaarheid van communicatie van Iraanse en Nederlandse burgers in gevaar hebben gebracht.

De reden voor de nominatie wordt door Connexxion betwist.

De jury
Deze nominaties zijn door een deskundige jury geselecteerd uit inzendingen van het Nederlandse publiek. De jury bestaat uit publiciste Karin Spaink (voorzitter), journaliste en Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg, professor Media- en Telecommunicatierecht Nico van Eijk, rapper en privacyvoorvechter Typhoon en professor IT & Auditing en partner bij KPMG Edo Roos Lindgreen. De jury heeft haar keuze volledig onafhankelijk gemaakt.

Lees hier de uitgebreide juryoverwegingen in het Juryrapport Big Brother Awards 2011 (PDF).

De Publieksprijs
Ook het publiek kan iets terug doen tegen de grofste privacyschendingen. Via deze pagina kan iedereen stemmen op wie in zijn ogen de privacy het meest heeft geschonden. Aan de persoon of instelling die de meeste stemmen krijgt, zal tijdens de Big Brother Awards de Publieksprijs worden uitgereikt.

Het programma
Martijn de Greve zal het awardsgala presenteren. Er zijn optredens van columnist Kustaw Bessems en jurylid Typhoon, het geheel wordt begeleid door visuals van kunstenaarscollectief WERC.

Over de Big Brother Awards
Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom organiseert de Big Brother Awards. De prijs vraagt op een vrolijke manier aandacht voor privacymissers en geeft een overzicht van de toestand van dit grondrecht in 2011. Deze achtste Nederlandse editie van de Big Brother Awards wordt georganiseerd in samenwerking met Pakhuis de Zwijger.


 

Afbeelding gebaseerd op TV Shows We Used To Watch – BBC Juke Box Jury 1959-67 van brizzle born and bred, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution 2.0 Generic licentie

13 Reacties op: Nominaties Big Brother Awards bekend!

 1. R

  Toch frappant dat 2/3e van de genomineerde personen uit leden van de (ooit?) liberale VVD bestaat.

 2. Tamino

  Waarom facebook en niet google? Google is veel groter hierin! Beetje kortzichtig. Politie…. zullen we overheids diensten zelf is bekijken (diginotar, digid, usb sticks laten vallen, computers niet good wipen voordat ze worden weg gedaan)? Wat dan met banken? Beetje kortzichtige selectie!

 3. Zomaa

  Tamino het betreft hier Ned. en de VVD is nooit te vertrouwen geweest die zijn het HYPOCRIETST van het hele stel!
  Goede nominaties!

 4. Tamino

  @zomaa, Facebook is zo NL als Google! ^^

 5. Theo

  Ik zit te dubben; Teeven of Schaart. Doodeng dat die lui het in dit land voor het zeggen hebben.

 6. JAG

  Ik zie het alweer dit is toch weer een links feestje.

 7. Piet

  @Jag, misschien omdat rechts schijt heeft aan onze privacy.

 8. FijnaKobieta

  Helaas weer goede nominaties, maar nog erger dat het elk jaar duidelijker word dat het steeds slechter word met onze privacy en
  Big Brother steeds dichter bijkomt.

 9. Freedom

  Sinds de VVD deel neemt aan dit kabinet, hebben ze afscheid genomen aan hun liberale principes. Ze halen dan ook het bloed onder me nagels vandaan wanneer ze zichzelf typeren als ‘liberaal’. Een echte liberaal stemt liberaal. Daarom verdient Fred Teeven de Big Brother Award 2012!

 10. Patrick

  Het epd is een doorn in mijn oog.. en dan ook nog eens doordrukken, leuke democratie. daarom edith schippers, de rest een gedeelde 2de plaats! Jammer dat google er niet bij staat.( zei ik met me gmail :-)

 11. qwerty

  @Tamino: Jij en ik kunnen aanbevelingen doen voor nominees. Dus wees er volgend jaar als de kippen bij om Google, de overheid in het geheel en de banken te nomineren!

 12. Baffo

  Misschien vooreen volgend jaar: Ik stoor me ontzettend aan gemeenten (burgemester voorop) die zichzelf op de borst staan wanneer er weer een bedrijventerrein is volgeplempt met bewakingcamera’s onder het mom van Veiligheid. Voorbeeld: Bedrijventerrein De Munt in Emmeloord waar ik over een route van amper twee km door vier camera’s (van een privaat beveiligingsbedrijf wordt geregistreerd. Een terrein dat nog geen tien jaar betstaat en waar amper een fietsbel is gestolen! Bovendien staan er twee camera’s op een strategisch punt van een openbare weg (De toegan naar de snelweg A6 opgesteld. En de burgemeester van Noordoostpolder maarvol trots roepen dat het zoveel veiliger is geworden. Ik vole me bespied en onprettig bij dit bespieden.

 13. Judith

  Voor volgend jaar vast: het VU MC, dat willens en wetens, ter meerdere eer en glorie van zichzelf, het beroepsgeheim (en dus de privacy) van patiënten te grabbel heeft gegooid. En maar draaien en anderen de schuld geven. Ze moeten gedacht hebben: wat niet weet dat niet deert… moet die 35 monitoren.

Reageren:

*


English?

Download de BBA2011 Poster

De Big Brother Awards poster (pdf)

#BBA2011 op Twitter

Bekijk ook twitter.com/bitsoffreedom