Editie 2011 - Woensdag 7 Maart 2012 - Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

Het afgelopen jaar zijn Nederlanders weer vaker en ingrijpender getroffen in hun privéleven. Privacy is een hot topic, maar sommige bedrijven, overheden en personen trekken zich daar nog steeds weinig van aan. Vanaf vandaag kan iedereen iets terug doen, door te namen en shamen en de grofste privacyschenders te nomineren voor de Big Brother Awards. Op 7 maart 2012 wordt tijdens het prijzengala in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam bekend gemaakt welke ‘winnaars’ dit jaar het beeldje in ontvangst mogen nemen.

Over de Big Brother Awards en de nominaties
De Big Brother Awards worden georganiseerd door burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. De prijs vraagt op een ludieke manier aandacht voor de grootste privacymissers en geeft een overzicht van de toestand van dit grondrecht in 2011.

Wie gaan er dit keer met de prijzen vandoor? Tot en met maandag 6 februari 2012 kan iedereen via de website www.bigbrotherawards.nl privacyschenders nomineren in de drie verschillende categorieën: Personen, Bedrijven en Overheid. De identiteit en gegevens van inzenders worden uiteraard niet openbaar gemaakt.

Jury
Een onafhankelijke en deskundige jury zal de nominaties beoordelen en de winnaars kiezen. De jury bestaat uit de publiciste Karin Spaink (voorzitter), Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg, hoogleraar Informatierecht Nico van Eijk, rapper Typhoon en mede-oprichter van het Amsterdam Platform for Privacy Research Edo Roos Lindgreen.

Winnaars vorig jaar
De prijzen zijn vorig jaar uitgereikt in vier categorieën. Ivo Opstelten won een Big Brother Award vanwege het voorstel om automatisch gescande kentekens vier weken te bewaren. Na een hard oordeel van het College bescherming persoonsgegevens over twee politiekorpsen die onverdachte kentekens bewaarden, besloot de minister van Veiligheid en Justitie dit illegale gedrag te belonen in plaats van te eisen dat zijn wetshandhavers de wet naleefden. Hiervoor won hij de award in de categorie ‘Personen’. Trans Link Systems en de grootste OV-bedrijven wonnen de award in de categorie ‘Bedrijven’ vanwege het doorzetten van de OV-chipkaart – en zelfs kijken of het ook als betalingsmiddel kan worden gebruikt – terwijl de kaart onherstelbaar kapot is. Het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid was de winnaar in de categorie ‘Overheid’ vanwege de huisbezoeken door pandbrigades en zelfs het lanceren van een wetsvoorstel waarbij alle uitkeringsgerechtigden worden verplicht huiscontroles te ondergaan, ook zonder concrete verdenking van fraude. Deep Packet Inspection, een permanente internettap op al het verkeer van alle Nederlandse internetters, won de award in de categorie ‘Voorstellen’. Ondanks flagrante strijd met het recht op briefgeheim onderzocht het ministerie van Veiligheid en Justitie de inzet van deze techniek.


– Meer informatie over Bits of Freedom: www.bof.nl
– Juryrapport Big Brother Awards 2010: https://bba2011.bof.nl/wp-content/uploads/2011/02/bba2010-juryrapport-WEB-FINAL.pdf
– Big Brother Awards 2010 in de media: http://www.bigbrotherawards.nl/in-de-media/

Afbeelding ‘Big Brother Awards @ de Balie 2010-02-05′ door theHOSpages

21 Reacties op: Nominaties Big Brother Awards voor grofste privacyschenders geopend

 1. Bert van Leeuwen

  Ivo Opstelten mag van mij de Award opnieuw krijgen. Hij erkent dat de recherche spyware inzet, “maar dat daar bij aan alle regels werd voldaan”. Welke regels?

 2. admin

  Ha Bert, dank voor je nominatie! Wil je hem ook indienen via het formulier aan de rechterkant op de rechterkant van de pagina Personen of Overheid? Dan telt ‘ie namelijk pas officieel mee. Dank je wel.

 3. David

  Categorie overheid: Europese Raad Binnenlandse zaken, m.b.t. verstrekking persoonsgegevens EU-inwoners aan VS, die deze voor 15 jaar mogen bewaren. Extra punten voor “bescherming privacy” in de vorm van mogelijkheid EU-burgers de eigen data te laten verwijderen, wat uiteraard nooit gaat gebeuren. Meteen dus ook een nominatie voor Teeven, die hiermee akkoord is gegaan na aanvankelijk gepruttel.

 4. David

  ups, te lang gewacht met posten, formulier – check.

 5. admin

  LOL @David

 6. Heer Rotterdam

  Categorie Overheid en Categorie Personen:

  korpschef Twente: Martin Sisalsing ivm het convenant dat hij afsloot met pariculiere beveiligers en het delen van foto’s en andere data.

 7. Pier Verdriet

  Waarom moet je je naam en e-mailadres opgeven om te kunnen nomineren en commenten? Is dat niet een beetje paradoxaal gezien vanuit een organisatie die voor de digitale privacy van de mens strijdt? Er zijn toch ontelbaar veel sites waarbij anoniem commenten prima werkt? Bovendien hebben we dan misschien straks weer een gehackte site en lekt er weer een database met duizenden e-mailadressen uit. Daar kan die SSL (waarvoor complimenten!) weinig aan veranderen.

 8. Maud

  Je kan nog zoveel regels verzinnen over wanneer iets wel niet tegen burgers ingezet kan worden en waar je een brief heen moet sturen om inzage te krijgen:

  Dat is zonde van de tijd.
  a. Want als een middel gebruikt kan worden, wordt het gewoon gebruikt ook al voldoet het niet aan de voorwaarden.
  b. Op brieven met een verzoek om inzage in mijn dossiers te krijgen, heb ik nog nooit een normale reactie gehad.

  En ik ben echt een onschuldige burger.

  De middelen die de politie heeft, moeten drastisch terug gebracht worden. Al die middelen maken Nederland juist onveiliger in plaats van veiliger, voor de gewone burger. Onze overheid kan er niet mee omgaan en dan pak je -net als bij kleine kinderen- gewoon het speelgoed weer af. Het beroerde is dat veel mensen in Nederland nog gewoon geloven dat er niets verkeerds gebeurt als je de overheid teveel macht geeft. Helaas, ik heb een ander verhaal.

 9. Abdelhafid

  Geert Wilders, die ervoor heeft gezorgd dat er verdelingen zijn gekomen en de vrij mening uiting doorgetrokken is naar een vernedering en een belediging. En niet alleen als het om Moslims gaat want dankzij het beledigen van de Islam en de moslims is Geert Wilders juist zo wereld populair geworden en geniet hij van de beste beveiliging die de belasting betaler 2 miljoen euro per jaar kost. Ik vraag mij dan af of Geert Wilders een onafhankelijke onderzoek heeft doen starten door te onderzoeken of deze belasting gelden die Geert Wilders zijn beveiliging bekosten ook afkomstig zijn van Moslims Tax Betalers. Het openbaar laten zien dat Geert Wilders al zijn kiezers heeft bedrogen door al zijn stemmen te gedogen aan het VVD en het CDA, in feite zijn de PVV stemmers dan door de vingers doorgesluisd naar het VVD en het CDA, hoe betrouwbaar is Geert Wilders. Een prachtige voorbeeld van wel tegen schenen aan trappen en als de moslim AUW roept en vraagt, Geert Wilders, waarom doet u dat ? Dat Geert Wilders elk debat afslaat. Hoe kan een schaakbord gebruikt worden als alleen Geert Wilders tegen zichzelf speelt ? Het helpen met de Van Dale Woordenboek, door het woord ” Kop Vodden Tax ” in het leven te roepen en dan het ik het niet eens dat de moslims als vee zijn bestempeld. Kop heeft een dier, Vodden is oud textiel en Tax zijn onvrijwillige Contributies. En zo kan ik nog wel doorgaan. Dus bij deze is Geert Wilders voor mij de grootste winnaar in list en bedrog en vooral, de multiculturele samenleving te willen afbreken door angst te zaaien, immers is angst de grootste onderneming als men wil slagen in zijn kwade bedoelingen. Oja….Dit zijn mijn meningen. Salamu Alaikoum

 10. John Doe

  Ten eerste wil ik mij aansluiten bij de opmerking van Piet Verdriet.
  Daarna mijn nominering
  Fred Teeven. Deze fijne man heeft in de loop der jaren echt wel eens een Big Brother award gewonnen. Als het aan hem ligt wordt heel Nederland (net als UK) een groot Big Brother land waarin de politie heer en meester is.
  In de jaren heeft hij uitspraken gedaan als:
  “Van mij mogen er juist best meer privacybeperkende maatregelen komen. Het zijn immers alleen de kwaden die daaronder lijden. De goeden hebben niets te vrezen, die hebben immers niets te verbergen?” (Trouw, 15 januari 2008)
  “Liefst tot in de eeuwigheid” (Over het opslaan van telecomgegevens, de Volkskrant, 15 mei 2008)
  Als dit geen directe winnaar is weet ik het ook niet meer

 11. JackPoint

  De ov-chip kaart met inchecken voor studenten

 12. Johan Schutten

  Amerika. Twitter moet de gegevens van Rob Gonrijp afstaan. Do I need to say more?

 13. Michel

  Allereerst: nog steeds een hartstikke goed initiatief. Bedrijven, overheden en personen nemen privacy nog lang niet altijd serieus, en daar mag best eens iets van gezegd worden.

  Aan de andere kant gaat het ook steeds vaker goed. Denk bijvoorbeeld aan de meldplicht datalekken die er eindelijk gaat komen. Zou het geen goed idee zijn om, naast de drie bestaande awards, ook een award uit te reiken aan een organisatie of persoon die zich juist wel heeft ingezet voor de privacy? In plaats van alleen de slechte mensen te straffen, breng jedan ook iemand positief in het nieuws!

 14. Anoniem

  Voor mij mag EA (Elecronic Arts) winnen.
  Stukje uit hun voorwaarden:
  Onder de verzamelde niet-persoonlijke gegevens vallen mogelijk demografische gegevens, waaronder uw geslacht, uw leeftijd, uw postcode, gegevens over uw computer, hardware, software, platform, spelsysteem, media en mobiele apparatuur, met inbegrip van unieke apparatuur-ID’s of andere apparatuurkenmerken, incidentgegevens, uw Internet Protocol (IP)-adres, het Media Access Control (MAC)-adres van uw netwerk en uw verbinding.
  Ze geven in hetzelde stuk aan dat ze deze gegevens ook kunnen gebruiken om met de gebruiker te communiceren.
  Dus het is niet persoonlijk, maar ze kunnen wel rechtstreeks contact met je opnemen.
  Wie speelt er FIFA 12 op de PC? Dan ben je hier via je Origin (=EA) mee akkoord gegaan.
  Volledige tekst: http://tos.ea.com/legalapp/WEBPRIVACY/US/nl/PC

 15. John Doe

  Nominaties: Tim Kuik & Brein om welbekende redenen: Censuur toe willen passen op internet t.b.v. dweilen met de kraan open voor zielige muziekantjes die het zelf niet met de organisatie eens zijn.

  KPN & Vodafone: Wegens het toepassen van DPI, welliswaar kwam uit het onderzoek naar voren dat er geen wetten geschonden zijn, maar het toepassen van DPI t.b.v. commercieel belang is al kwalijk genoeg.

  En de laatste zijn er nog al wat:
  1. Alle winkels die met een klantenkaart werken om zo het koopgedrag van hun klanten te monitoren (Albert Heijn, Kruidvat, etc. etc.)
  2. Al die klotebedrijfjes met hun online “enquetes” waar mensen een “prijs” mee kunnen winnen: Eenvoudige datavergaring waar bedrijven grof geld voor over hebben. Deze enquetes leiden bijvoorbeeld direct tot telefonische overlast van outbound callcenters, die de “uitslag” van zo’n enquete als “leed” beschouwen.

 16. W.

  Ze zijn allemaal erg maar op de PVV hebben mensen nog kunnen stemmen, niemand ‘kiest’ voor bijvoorbeeld de DPI van KPN. Maar mensen hebben wel gestemd op de PVV die ‘oeps’ voor de AKTA heeft gestemd.

 17. Niels

  http://www.nu.nl/internet/2717038/google-start-voorlichtingscampagne-privacy.html

  Deze actie van google is misschien ook wel leuk om te melden tijdens de awards, mede omdat google zelf ook niet altijd zo goed bezig is

 18. Hendrick Smit

  Laat het CBP de Big Brother Award krijgen, het instituut dat de schijn wekt op onze privacy te passen.
  Bij personen is Donner mijn favoriet, alleen al om z’n opstelling rond de ID kaart. Daar hóeft van ‘Brussel’ geen vingerafdruk in. Dat had snel geregeld kunnen zijn.

 19. Sean Stevenson

  Nominatie: Trans Link Systems BV, onze vrienden van de OV-chipkaart. En wie kan er bij onze reisgegevens? “Wij zelf, elk OV-bedrijf en de overheidsdiensten die de juiste procedures volgen”
  Gehackt? “Nee hoor, onmogelijk”
  Echt niet? “We vervolgen iedereen die ‘t doet”
  Korting? “Alleen mogelijk op persoonlijke kaarten”
  Storing? “Koop maar een nieuwe, wij snappen het ook niet”

 20. Winston Smith

  Vieren we een feestje of trappen corrupte rechters de privacy in het gezicht?
  Uitspraak in Paspoortwet-zaken tegen vingerafdrukken (hoe toevallig) ook op 7 maart… http://twitter.com/#!/privacyfirst/statuses/162225353539072000

 21. Marcel

  Nominatie: De Politie, na een eenzijdig ongeval (rijden over trottoir-beschermer) zelf 112 gebeld voor sleep. Verbalisant vermoed rijden onder invloed; rijbewijs gevorderd na 15 min. in politie voertuig met mijn vrouw te hebben gebeld (geen nummer afgegeven) en huisartenspost. In mutatie rapport staan nu volledige medische gegevens waaronder persoonlijkheidsstoornis (rijd zich waarschijnlijk dood). Rijbewijs direct naar CBR en niet naar CVOM zoals hoort. Privacy zowel door arts als verbalisant ernstig geschonden. Resultaat: na 14 maanden nog steeds geen rijbewijs terug!

Reageren:

*


English?

Download de BBA2011 Poster

De Big Brother Awards poster (pdf)

#BBA2011 op Twitter

Bekijk ook twitter.com/bitsoffreedom